КОЛИ патрульні МОЖУТЬ ЗУПИНЯТИ АВТО



В Україні почали більше красти автомобілів, тому патрульна поліція стала частіше зупиняти водіїв, навіть якщо ті не порушували правил дорожнього руху.

Інформатор дізнався, в яких випадках автомобіль, що не порушує ПДР, можуть зупинити і, що робити, якщо патрульна поліція не пояснює причин зупинки.

За словами старшого інспектора з особистих доручень управління превентивної діяльності Ігоря Швецова, відповідно до Закону України про Національну поліції, патрульні можуть зупинити автомобіль в таких випадках, відповідно до ст. 35:

1) якщо водій порушив Правила дорожнього руху;

2) якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу;

3) Якщо є інформація, яка свідчить про причетність водія або пасажира автомобіля до ДТП, кримінального чи адміністративного правопорушення;

4) якщо транспортний засіб перебуває в розшуку;

5) якщо необхідно опитати водія чи пасажира про обставини аварії, кримінального або адміністративного правопорушення, свідками якого вони могли бути;

6) якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам ДТП або поліцейським, або як свідка під час оформлення протоколів про адмінпорушення, свідками якого вони є або могли бути;

7) якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження або заборону руху;

8) якщо спосіб закріплення вантажу на автомобілі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху;

9) порушення порядку призначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних приладів.

Поліцейський зобов'язаний проінформувати водія про конкретну причину зупинки. Якщо ж патрульні цього не роблять, водієві варто зателефонувати в «102».

При зупинці автомобіля по 4-му пункту - машина числиться в угоні - патрульні вправі затримувати водія до приїзду слідчо-оперативної групи. Правда, це в тому випадку, якщо машина підходить за описом (колір, особливі прикмети).



















якщо машина підходить за описом (колір, особливі прикмети).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу