Алгоритм дій. Як правильно поводитися при адміністративному затримані


Тема нажаль дуже актуальна в сьогочасній Україні, оскільки більшість громадян не знають своїх прав при адміністративному затриманні, не знають обов’язків представників правоохоронних органів, і тому схильні сліпо виконувати явно незаконні вимоги міліції, що призводить до неприємних, іноді до фатальних наслідків.
Отож:
Перше  -  якщо Вас затримала міліція, поводитися необхідно підкреслено чемно, не тікайте, не чиніть фізичного опору. Це є дуже важливим, із цього треба почати,оскільки навіть якщо до Вас формально не було претензій, якщо Ви будете чинити фізичний опір або тікати, міліція з радістю перекваліфікує ваші дії, і на статтю 185 Кодексу про адміністративні правопорушення, - а саме, - злісне невиконання вимог або розпоряджень міліції.
Друге - попросіть представитися та показати службове посвідчення. Коли до Вас підходить правоохоронець, він має певні повноваження які надані йому в силу того, що в даному випадку він виступає агентом держави – представником влади. Тому абсолютно зрозуміло, що Ви маєте пересвідчитися чи дійсно він є правоохоронцем і для цього попросіть в нього показати службове посвідчення. Насправді це є вимогою і обов’язком працівника міліції яка закріплена і в Законі України «Про міліцію» і в «Статуті патрульної постової служби» і в ряді інших локальних нормативних документах даного відомства. Вам потрібно переписати реквізити цього службового посвідчення - його номер, прізвище ім’я по - батькові, звання цієї людини яка до Вас звертається.
Третє - вимагайте пояснення причини затримання і назви відділку куди Вас мають намір доставити. Зрозуміло, що міліція не може затримувати лише виключно за власним бажанням і в законодавстві є чіткий перелік підстав які надають право працівнику міліції здійснити таке затримання з адміністративних причин. Одна з найбільш поширених, це вимога встановлення особи. Тут треба знати, що оскільки ми живемо в такій правові, демократичній, соціальній державі як Україна, тому варто носити з собою, особливо в місцях, які користуються особливою увагою міліції, ну наприклад мирні зібрання, мітинги, або протести, документи які засвічують особу. Це можуть бути паспорт, службові посвідчення, водійські права, або будь який інший документ з фотографією. Показувати його треба з ваших рук не даючи міліціонерам, так щоб вони могли подивитись, пересвідчитись хто ви є.
Є ще три причини за яких можливе адміністративне затримання особи.
Перша - якщо Ви вчиняєте адміністративні правопорушення, в такому випадку адміністративне затримання здійснюється для його припинення, якщо інші засоби впливу вичерпані.
Друга - якщо потрібно скласти адміністративний протокол, якщо його складення є обов’язковим, і це не можливо зробити зразу на місці.
Третя - з метою своєчасного і правильного розгляду справ і виконання постанов про адміністративне правопорушення.
Жодних інших причин Вас затримувати і доставляти до райвідділку немає.
Тому, Вам після з’ясування причин затримання і назви відділку куди Вас збираються доставити, при наявності однієї з наведених трьох підстав, потрібно проінформувати по телефону про Ваше затримання Ваших близьких. Це є абсолютним Вашим правом і обов’язком міліції який закріплений в статті 261 Кодексу про адміністративні правопорушення - про місце перебування затриманої особи, негайно повідомляють родичів, - так говорить закон. Крім того, можна повідомити про неправомірні дії міліції оператора лінії 102. Це особливо легко зробити якщо Ви не один і біля Вас знаходиться Ваш товариш, товаришка, друзі. Поки Ви спілкуєтесь з міліцією Ви або Ваш товариш може набрати гарячу лінію 102, представитись, і почати описувати ситуацію прямо при представниках правоохоронних органів. Тобто, описати - що до Вас підійшли представники правоохоронних органів, вони відмовились представитись, вони ведуть себе підкреслено грубо, не пояснюють причин затримання, або кажуть, що забирають Вас до встановлення особи, хоча Ви запропонували їм продемонструвати паспорт і вони можуть особу встановити прямо на місці. Ви просите зареєструвати вашу скаргу, а ще краще, негайно викликати сюди інспекцію по особовому складу міліції для того щоб розібратися з цією ситуацією.



Що робити коли Вас все ж таки затримали та доставили в райвідділ міліції?


Якщо Вас таки доставили до райвідділу обов’язково прослідкуйте щоб відомості про Вас, а саме, прізвище ім’я по-батькові, а також, точний час затримання були зафіксовані і відповідному журналі реєстрації з доставлених затриманих осіб.
Для чого це потрібно? Тримати у міліції Вас можуть не більше трьох годин. А от час обчислення цього тримання починається із того часу, який Ви перетнули поріг цієї установи. Тому запам’ятайте, якщо запису про Вас немає в цьому журналі, означає, що Вас немає в райвіділку і Вашим друзям, товаришам, родичам які будуть телефонувати, просто повідомлять що Вас там немає, і це вже від власної доброї волі міліції буде залежати коли Вас звідти випустять.
Після прибуття до відділку вимагай складання протоколу про затримання, окрім протоколу про адміністративне правопорушення. Якщо Вас затримали, і доставили до відділку, щоб скласти протокол про адміністративне правопорушення, все одно вимагайте окремий протокол про затримання, інакше в подальшому міліція скаже, що Ви прийшли туди добровільно, що вона Вас туди примусово не доставляла, і довести це буде дуже важко.
Щодо протоколу про адміністративне правопорушення. Не підписуйте протоколу про адміністративне правопорушення напишіть внизу, що з протоколом Ви не згодні, а також обов’язково зафіксуйте усі правопорушення які мали місце. Наприклад, про затримання не були повідомлення родичі, Вам було відмовлено у можливості скористатися допомогою адвоката, тощо.
Обов’язково всі пусті графи викресліть прямою лінією для того, щоб ніхто нічого не зміг туди дописати після здачі протоколи. І обов’язково візьміть собі копію протоколу для того щоб у Вас була процесуальна підстава його оскарження та уникнення можливого його фальшування. Пам’ятайте, що особистий огляд має проводитися особою однією з вами статі в присутності двох понятих. Огляд це не обшук, але за результатами огляду також складається протокол із значенням всіх вилучених речей. Вилучатися речі або документи можуть тільки ті які є знаряддям або об’єктом правопорушення. Дуже важливо знати, що в процесі адміністративного затримання міліціонери не можуть фотографувати або знімати відбитки ваших пальців. Тому на пропозицію «відкатати пальчики» варто ввічливо відмовитися пославшись на таку протиправність.
Звичайно життя набагато складніше за будь які алгоритми, але я сподіваюся, що виконання цих простих правил полегшить Вам спілкування з міліцією і зведе його до потрібного мінімуму,  якщо Ви і справді не вчиняли адміністративне правопорушення.

Відомий польський правозахисник Марик Новицький казав: «Людина яка знає свої права, не є беззахисною».

А я кажу, що мало знати свої права, ними необхідно ефективно користуватися.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу