Як зняти арешт з майна .

Дистанційна консультація
тел.0506709715, вайбер 0660424443

На практиці не рідкість випадки, коли людина випадково дізнається про арешти і заборони, накладені на її майно.
Часто така інформація стає відомою власнику в самий невідповідний момент: перед посвідченням угоди купівлі-продажу квартири нотаріус перевірив наявність заборони і виявив, що такий заборона або арешт є. Відповідно, – угоду доводиться скасовувати або переносити, з тим, щоб зняти накладений арешт (заборону).
Якщо Ви вважаєте, що існуючий заборона (арешт) порушує Ваше право, є незаконним або обставини, які були підставою для застосування таких заходів обтяження як арешт або заборона, вже не існують, – потрібно зробити ряд юридичних кроків для відновлення своїх прав власника в повному обсязі.
Які саме кроки потрібно зробити для зняття арешту з майна?
 Залежно від того хто накладав арешт та в зв’язку з чим такий арешт накладався, – відрізняються і дії, необхідні для зняття арешту (заборони).
На практиці заборони на відчуження майна накладаються нотаріусами в зв’язку з укладенням договорів: іпотечного, договору застави, довічного утримання та в інших випадках. Також державні нотаріальні контори свого часу накладали арешт на майна на виконання ухвал районних відділів Державної виконавчої служби.
Арешт на майно міг бути накладений:
за рішенням суду;
за рішенням державного виконавця.
Підстави для накладення арешту на майно можуть бути найрізноманітнішими, а тому немає універсальної відповіді на питання «як зняти арешт» з квартири, будинки, дачі, автомобіля.
У той же час можна дати загальні рекомендації на випадок, якщо Ви виявите, що на Ваше майно накладено арешт, але не знаєте в зв’язку з чим арешт накладено:
1) необхідно дізнатися хто наклав арешт (найменування органу: наприклад «Перша державна нотаріальна контора міста Києва»). Цю інформацію Ви зможете отримати, наприклад, у нотаріуса, який і виявив цей арешт;
2) на підставі чого арешт було накладено (назва і реквізити документа, який послужив підставою для внесення відповідних записів до реєстрів: наприклад «постанову № ХХХ від 10.01.2004 року, Районний відділ ДВС Мінського РУЮ»). Ця інформація також може бути отримана у нотаріуса.
Маючи вище зазначену інформацію Ви маєте право запросити у органу, який наклав арешт, копію документа, що став підставою для такої юридичної дії, як «накладення арешту на майно». Після вивчення основ накладення арешту на майно, – стане ясніше «в зв’язку з чим» накладено арешт і «як зняти арешт» з майна.
Так, для зняття арешту з нерухомого майна, накладеного в зв’язку з укладенням кредитного договору, необхідно:
провести юридичну експертизу всіх документів, що стосуються отримання кредиту: від кредитного договору, договору застави (іпотеки) і всіх додаткових угод до нього, до фінансових документів, що підтверджують виконання умов кредитного договору. Залежно від ситуації можливі варіанти:



– неправомірні дії з боку банку, який вчасно не здійснив дій, спрямованих на зняття арешту з майна після виконання Вами умов кредитного договору;
– наявність підстав для визнання договору або частини договору недійсним, що може мати наслідком зняття арешту з майна;
– наявність підстав для припинення поруки, а в подальшому і зняття арешту з майна поручителя.
провести юридичну експертизу всіх наявних документів, в тому числі і судових рішень, рішень виконавчої служби.
Тільки після вивчення всіх документів, які стосуються накладення арешту на майно, можливо сформувати правову позицію у справі і визначити спосіб зняття арешту.
Мабуть, це найважливіший, складний, трудомісткий і відповідальний етап, так як НЕ правильно обраний спосіб захисту порушеного права може стати підставою для відмови в позові (при зверненні до суду).
Після формування правової позиції у справі, – складається план дій, який залежить від результату вивчення документів і спрямований на реалізацію правової позиції у справі. Не завжди для зняття арешту необхідно звертатися до суду, можливо необхідно буде звернутися в банк, в виконавчу службу і т.д.
Також і з зняттям арешту з автомобіля: спочатку потрібно визначити підставу для арешту автомобіля, вивчити документи, що послужили підставою для накладення арешту і, в залежності від підстав накладення арешту на автомобіль, – вирішувати питання про його зняття.
Слід також знати, що арешт, накладений державним виконавцем, знімається:
державним виконавцем, – після завершення виконавчого провадження або після виявлення недоцільності або неможливості реалізації арештованого майна;
начальником державної виконавчої служби, – в разі виявлення порушень , допущених державним виконавцем в процесі накладення арешту на майно;
у судовому порядку.
Також слід враховувати, що право оскаржити дії або бездіяльність державного виконавця у начальника відділу, якому підпорядковується державний виконавець, мають стягувач та інші учасники виконавчого провадження. Боржник такого права позбавлений, боржникам слід відразу звертатися до суду.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу